Amfibieën


AMFIBIEËN
Huisvesting


Amfibieën horen thuis in speciale palludariums.

Deze kunnen commerciëel zijn of zelf gemaakt maar zorg er gewoon voor dat u aan de specifieke behoeften van uw dier voldoet.

Fouten in de huisvesting leiden tot stress en dit bijgevolg tot ziektes.

Als u twijfelt over de correcte huisvesting van de soort die u wenst aan te schaffen kan u altijd advies vragen in de praktijk. Voorkomen is beter dan genezen (als genezen mogelijk is tenminste)!Ziekten


Net als bij reptielen is het moeilijk om op 1 pagina een volledig overzicht te geven. Er volgt hier gewoon een overzicht van enkele frequenter voorkomende aandoeningen.

Net als bij reptielen is het nuttig om van een zieke amfibie een mestcontrole te laten uitvoeren om eventuele parasieten op de sporen.


* Parasieten


Amfibieën kunnen net als reptielen last hebben van verschillende parasieten.

Dit kan oa. gaan over flagellaten, rondwormen of coccidiose.

Uit een mestonderzoek kan een eventuele infectie gehaald worden waarna de dieren en eventueel het terrarium behandeld moeten worden.Wormeitje in de mest gezien in de microscoop.
 

* Wondjes


Soms verwondt een amfibie zich aan een onderdeel van het palludarium.

In principe genezen deze wondjes goed. Als een wondje blijft bestaan of verkleurt of opzwelt kan het zijn dat hier een infectie onder zit. Deze moet dan eventueel behandeld worden met antibiotica.

Af en toe worden ook bij kikkers abcessen gezien.


 Koraalteenboomkikker met abces aan achterpoot.

Virtuele blik in de prakrijk: