Sterilisatie hond

STERILISATIE HOND

 

 

 

Wat?

 

Sterilisatie van een teefje houdt in dat de eierstokken (ovariëctomie) of de eierstokken en de baarmoeder (ovariohysterectomie) weggenomen worden. Hierdoor kan de hond niet meer loops worden en zal ze dus geen bloedverlies meer hebben.

 

 

Waarom steriliseren?

 

U heeft een teefje en wenst er niet mee te kweken, maar twijfelt over al of niet laten steriliseren?

 

Er zijn 2 opties om te voorkomen dat uw dier nog loops wordt:

 

Enerzijds kan je een soort van prikpil gebruiken. Dit is echter een hormonale behandeling en niet zonder gevaar, het risico op de ontwikkeling van tumoren van de melkklier is groot.

 

Anderzijds kan u opteren voor een sterilisatie. Bij gezonde jonge teefjes worden normaal enkel de eierstokken weggenomen. Indien de baarmoeder aangetast is of abnormaal is of de eigenaar vraagt er specifiek naar dan wordt ook de baarmoeder mee weggenomen.

 

Voordelen van de sterilisatie zijn dat het teefje dus niet meer loops wordt, indien het vroeg genoeg gebeurt is het risico op ontwikkeling van melkkliertumoren veel lager en is er nagenoeg geen kans op de ontwikkeling van een baarmoederontsteking (zogenaamde pyometra).

 

Operatie van hond met ontstoken baarmoeder (pyometra).

Dit is een van de meest voorkomende aandoeningen bij niet-gesteriliseerde teefjes op oudere leeftijd.

 

 

De nadelen van een sterilisatie kunnen volgende zijn:

Het is irreversiebel dus als u toch uiteindelijk nog wenst een nestje pups te hebben gaat dit niet meer.

Anderzijds blijft het nog steeds een operatie en is er risico op bloedingen of een slechte reactie op de anesthesie.

In de praktijk wordt dit opgevangen door zo veilig mogelijk te werken met gasanesthesie. Meer info hierover vindt u via deze link.

De stofwisseling van uw dier vertraagt, waardoor ze de neiging hebben om wat te gaan verdikken. Het is belangrijk hier op in te spelen door een aangepaste voeding te gaan geven speciaal voor gesteriliseerde teefjes. Meer info hierover vindt u via deze link.

Op latere leeftijd wordt bij sommige teefjes een incontinentie gezien na sterilisatie.

Deze nadelen wegen echter in medisch opzicht niet op tegen de voordelen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

(opgepast, hier zijn enkele operatiefoto's te zien)

 

 

Sterilisaties gebeuren steeds na afspraak. U brengt uw hond 's ochtends nuchter naar de praktijk, na een algemene gezondheidscontrole gaat ze onder anesthesie (meer info hier).

In de meeste gevallen mag u in de loop van de late namiddag of avond uw hond terug ophalen.

Voor de operatie krijgt het dier al een injectie met pijnstilling en antibiotica.

 

Als uw dier in slaap is en de monitor en infuus zijn aangesloten wordt het in ruglig de tafel geplaatst op een speciaal isolerend kussen.

Daarna wordt de buik geschoren en gewassen met ontsmettende zeep waarna de huid nog eens ontsmet wordt met medisch alcohol. De dierenarts doet zijn steriele handschoenen aan na wassen en ontsmetten van de handen en plaatst een steriele operatiedoek met gaatje in over de buik om steriel en hygiënisch te kunnen werken.

Het dier in ruglig op het isolerende en ondersteunende kussen.

Je ziet ook de tube voor de gasanesthesie, de pulse-oximeter en het infuus.

 

 

Er wordt een incisie gemaakt doorheen de huid, dan wordt de onderhuid ingesneden tot aan de spierllaag.

De spierlaag wordt ingesneden ter hoogte van de 'witte lijn' of linea alba omdat daar geen bloedvaten lopen en er dus weinig of geen bloedingsgevaar is.

 

De huidincisie na aanbrengen van de operatiedoek om steriel te kunnen werken.

 

 

Daarna wordt met de vinger de baarmoeder opgezocht tussen de darmen en andere organen en langzaam uit de buikholte getild.

Door de baarmoeder te volgen kunnen we de eerste eierstok lokaliseren en worden er klemmen boven en onder aangebracht.

De baarmoeder wordt uit de buik getild en er wordt een klem boven en onder de eierstok geplaatst.

Daarna wordt met een hechtdraad het bloedvat boven de ene en onder de andere klem afgebonden.

 

 

Eens deze klemmen geplaatst zijn wordt met behulp van een speciale hechtdraad het bloedvat afgebonden om de eierstok veilig te kunnen verwijderen zonder bloeding. Dit gebeurt net voor de beide klemmen.

Als nagegaan is of de hechtdraad het bloedvat goed afgesloten heeft wordt de zogenaamde ovariële stomp langzaam in de buik losgelaten en wordt de tweede eierstok opgezocht.

Eens deze afgebonden is kan eventueel de baarmoeder zelf ook uitgenomen worden.

De eierstokken zijn normaal omringd door een laagje vet waardoor het nodig is om te controleren of ze wel volledig weggenomen zijn door een kleine insnede te maken in het vet.

Controle van de eierstokken op volledigheid door insnijden van het omringende vet.

 

Daarna wordt de buik opnieuw gesloten. Eerst wordt de spierlaag met stevige draad terug aan mekaar geplaatst waarna de onderhuid ook gehecht wordt.

De huid zelf wordt 'intradermaal' gehecht. Dat wil zeggen dat de draadjes niet zichtbaar zijn en dus ook niet meer hoeven verwijderd te worden want deze worden langzaam opgelost.

 

Het sluiten van de spierlaag.

 

 

Na de operatie kan de hond rustig wakker worden in de recovery met een infraroodlamp boven de bench zodat ze niet afkoelen. Als alles goed verlopen is mag het dier 's avonds opgehaald worden en krijgt het nog pijnstillers en antibiotica mee.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved