Legnood

 

Legnood bij reptielen

 

 

 

Wat?

 

Veel vrouwelijke reptielen maken net zoals bijvoorbeeld een kip eieren aan ookal zit er geen mannetje in het terrarium.

Als het reptiel in een goede gezondheid is en over een aflegplaats beschikt zal het deze onbevruchte eitjes kunnen afleggen en zijn er geen problemen.

Indien het reptiel echter verzwakt is, bepaalde voedingstekorten heeft of er in het terrarium geen geschikte aflegplaats is kan het zijn dat ze de eitjes ophoudt en er ziek van wordt. Dit wordt legnood genoemd.

 

Hoe te behandelen?

 

Bij legnood zijn er 2 keuzes:

1. Het dier krijgt enkele injecties met calcium en hormonen zodat het gestimuleerd wordt de eitjes af te leggen waarna een geschikte aflegplaats aangeboden wordt zodat het hopelijk de eitjes aflegt.

2. Het dier is in een te slechte toestand of door omstandigheden kunnen de eitjes echt niet afgelegd worden: chirurgische ingreep

 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

(Opgelet, hier volgen enkele operatiefoto's)

 

 

De diagnose wordt bevestigd door een echografie of een RX-foto te maken waarop de eitjes zichtbaar zijn.

 

RX-foto: deze stekelstaartvaraan had een massa in de buik die later tijdens de operatie verkalkte eieren bleken te zijn.

 

 

De anesthesie bij reptielen is niet altijd even makkelijk. In de praktijk wordt op de veiligst mogelijke manier gewerkt die momenteel beschikbaar is: gasanesthesie.

Eerst krijgt het reptiel een injectie waardoor het slaperig wordt en dan gaat het met de gasanesthesie dieper in slaap.

 

Nadien wordt het dier op de rug gelegd op een warmtemat (reptielen zijn 'koudbloedig' dus moeten warmte hebben) en wordt de buik ontsmet.

De operatie verloopt anders dan bij hond en kat omdat in tegenstelling tot de zoogdieren bij reptielen in het midden van de buik een groot bloedvat loopt. Daardoor maken we de snede niet in het midden maar iets naar meer naar de zijkant van de buik.

 

Leguaan met de tube waarlangs de gasanesthesie toegediend wordt in de luchtpijp.

 

Eens de buik geopend is wordt de eerste eileider (reptielen bezitten geen echte baarmoeder) en eiertsok gelokaliseerd.

Als de eigenaar nog wenst te kweken met het dier kan men de eierstok insnijden en door de opening de eitjes naar buiten halen.

Als er geen nakweek meer hoeft te zijn worden zowel de eierstok als de eileider verwijdert.

Dit gebeurt net zoals bij hond en kat door de bloedvaten af te binden zodat er geen bloeding optreedt en dan het orgaan weg te snijden. Eens de ene kant volledig gedaan is kan meestal langs dezelfde snede ook de andere kant verwijderd worden.

 

Op deze foto is de linker eierstok en eileider uit de buikholte gehaald en wordt het bloedvat afgebonden.

 

Nadien wordt eerst de spierlaag gesloten en dan wordt de huid gehecht.

Ook dit is anders dan bij hond en kat omdat de huid van reptielen naar binnen durft te krullen en met de schubben zou dit niet goed genezen. Daarom wordt zogenaamd 'everterend' gehecht, dat wil zeggen dat de wonde een beetje zal uitpuilen.

 

De huid van reptielen wordt 'everterend' gehecht.

 

Na de operatie gaan de dieren in de recovery op de juiste temperatuur om wakker te worden en als alles goed is mogen ze naar huis.

 

 

U kan hieronder ook enkele videofragmenten bekijken van dergelijke operatie:

 

Copyright © All Rights Reserved