Anesthesie

 

ANESTHESIE EN MONITORING

 

 

Een dier in slaap doen is niet zomaar een prikje geven waarna ze in slaap vallen en na de operatie terug wakker worden. Hieronder volgt een beknopt overzicht van hoe een anesthesie werkt en hoe het dier gecontroleerd wordt tijdens de anesthesie.

 

De anesthesie bestaat uit verschillende stappen, de pre-anesthesie, de inductie, onderhoud en recovery.

 

 

De pre-anesthesie

 

Vooraleer een dier in slaap kan wordt de algemene gezondheidstoestand gecontroleerd, dit houdt in dat hart- en longfunctie wordt gecontroleerd en indien nodig er een bloedanalyse gebeurt om de functie van oa lever en nieren te controleren. Het is belangrijk dat een dier nuchter is alvorens het in slaap mag om verstikkingsrisico door braken te vermijden.

 

De inductie

 

De inductie kan op verschillende manieren gebeuren. Dit kan via een prikje in de bil, een inspuiting in een bloedvat of via een gasmasker.

In de praktijk wordt meestal een intraveneuze catheter geplaatst, dit wil zeggen een toegang gecreëerd tot een bloedvat. Hier kan dat het inductiemiddel ingespoten worden waarna een infuus aangekoppeld wordt zodat het dier tijdens de anesthesie vloeistof kan toegediend krijgen.

 

Na de prik met het inductiemiddel gaat het dier naar een toestand van gecontroleerd onbewustzijn.

 

Onderhoud

 

Om er voor te zorgen dat het dier niets van de operatie voelt moet de anesthesie onderhouden worden. Dit gebeurt in de praktijk via gasanesthesie. Deze manier van werken is momenteel de veiligste. Het gebruikte gas is Isofluraan, dit wordt via een speciaal toestel samen met zuurstof toegediend aan het dier. Dit kan via een masker maar veiliger is om het dier te intuberen. Hierbij wordt een endotracheale tube in de luchtpijp gebracht. Dit gebeurt steeds na de inductie zodat het dier hier geen last van ondervindt.

 

Chihuahua Smoothie met een endotracheale tube ingebracht en de clip van de pulse-oximeter op de tong.

 

 

Tijdens het onderhoud van de anesthesie worden de vitale functies van het dier gecontroleerd zodat het niet te diep in slaap gaat en geen problemen ondervindt van de anesthesie of erger nog wakker begint te worden.

Dit gebeurt op verschillende maniere, oa via het testen van bepaalde reflexen en met behulp van de zogehete pulse-oximeter. Dit toestel registreert de hoeveelheid zuurstof in het bloed en de hartslag via een clipje op de tong.

Een close-up van de pulse-oximeter

 

 

De recovery

 

Na de operatie is het de bedoeling dat het dier in alle rust kan wakker worden. Dit gebeurt in de praktijk in een aparte ruimte en onder een warmtelamp omdat een dier onder anesthesie moeilijker zijn lichaamswarmte kan regelen.

Eens het dier goed wakker is en er geen tekenen van complicaties zijn mag het naar huis.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved